Bir Kahraman Doğuyor | 2021 LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konu Anlatımları #8inklp

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde İnkılap Tarihi Öğretmeni Asude Babacan ile beraberiz. İlk konumuz olan Bir Kahraman Doğuyor ünitesiyle başlayalım.

0:00 Merhaba!
1:12 Bir Kahraman Doğuyor
1:24 Uyanan Avrupa
9:15 Sarsılan Osmanlı

Coğrafi Keşifler ile Avrupa zenginleşirken Osmanlı ekonomik olarak bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.

Rönesans İtalya’da ortaya çıkmış ve Avrupa’nın bilim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesini sağlamıştır.

Reform Martin Luther öncülüğünde dogmatik ve skolastik düşünceye yani Katolik kilisesinin baskılarına karşı başlatılan protesto halk tarafından da desteklenmiştir. Almanya’da Katolikler ile Protestanlar arasında başlayan mezhep savaşları sonunda Protestanlık mezhebi tanınmış, Katolik kilisesinin mallarına el konulmuş, eğitim kilisenin elinden alınarak laik hâle getirilmiştir.

Aydınlanma Çağı'nda Avrupa'da XVII ve XVIII. yüzyıllarda deneye ve gözleme dayalı bilim gelişmiş, halkın aydınlanması sağlanmıştır.

Sanayi İnkılabı ile buhar gücüyle çalışan makineler yapılmış ve bu makinelerin fabrikalarda kullanılmasıyla üretim artmıştır. Böylece Avrupa’da ürün fiyatları ucuzlamıştır.

Fransız İhtilali ile birlikte dünyaya yayılan eşitlik, adalet, demokrasi ve hürriyet gibi düşünceler zamanla Osmanlı Devleti'nde de etkisini göstermiştir.

Batıcılık: Bazı Osmanlı aydınları Avrupa'daki modernleşmenin Osmanlı Devleti'nde de gerçekleştirilerek parçalanmanın önüne geçilebileceğini savunmuşlardır. Bu fikir akımının savunucuları arasında Tevfik Fikret yer almıştır.

Türkçülük: Fransız İhtilali’nin yaymış olduğu milliyetçilik düşüncesi ile Osmanlı Devleti içinde yaşayan birçok millet kendi devletini kurmak istemiştir. Bu düşünceden Türkler de etkilenmişler ve devletin kurtuluşunu Türk toplulukları arasında iş birliği sağlanmasında görmüşlerdir.

Tanzimat Fermanı (1839) ile azınlıkların mevcut olan hakları yasal güvence altına alınmıştır.

Islahat Fermanı (1856) ile azınlık hakları Müslümanların hakları ile eşit hâle getirilmiştir.

Osmanlıcılık: Bu fikir ile dil, din ve ırk ayrımı yapılmaksızın bir üst kimlik oluşturulmaya çalışılmış ve gayrimüslimlerin Osmanlı'ya bağlılıklarını artırarak ayrılıkların ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

İslamcılık: Bazı aydınlar Müslümanları bir arada tutarak Osmanlı Devleti'nin parçalanmasının önüne geçilebileceği fikrini savunmuşlardır. Savunucuları arasında Mehmet Âkif Ersoy ve II. Abdülhamit yer almaktadır.

Jön Türkler Fransız İhtilali'nin yaymış olduğu adalet, eşitlik, demokrasi kavramlarından etkilenen bir gruptur. Jön Türkler azınlıkların Osmanlı'dan ayrılmalarının önüne geçilebilmesinin yolunu ülkeyi padişahın tek başına yönetmesinde görüyorlardı. Jön Türklere göre ülkeyi padişah ile birlikte bir meclis birlikte yönetmeliydi. Mecliste gayrimüslimlere de yer verilerek devlete olan bağlılıkları artırılabilirdi. Jön Türkler meşrutiyeti ilan edeceğine söz veren II. Abdülhamit'i tahta geçirdiler.

Kanuni Esasi (1876), Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası ilan edildikten sonra Osmanlı Mebusan Meclisi açılmıştır. Mebusan Meclisinde gayrimüslimler de yer almıştır. Bu sırada Osmanlı Mebusan Meclisindeki gayrimüslim milletvekilleri Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yapılan 93 Harbi olarak tarihe geçen savaşın kaybedilmesinde padişahı suçladıkları için II. Abdülhamit Osmanlı Mebusan Meclisini kapatmıştır. Bu durum I. Meşrutiyetin sona ermesine neden olmuştur.

İttihat ve Terakki, Jön Türklerin devamı olarak görülen cemiyettir. İttihat ve Terakkiciler yaptıkları çalışmalar ile II. Meşrutiyeti 1908 yılında ilan ettirmişlerdir.

31 Mart İsyanı, 13 Nisan 1909 tarihinde meşrutiyeti istemeyenler tarafından çıkarılan isyandır. Bu isyan İttihat ve Terakki üyesi olan subaylardan oluşturulan “Hareket Ordusu” tarafından bastırılmıştır. II. Abdülhamit tahtan indirilerek yerine V. Mehmet Reşat getirilmiştir.

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Bir Kahraman Doğuyor PDF dosyasını indirmek için tıkla 👉 https://bit.ly/373Vc6V

Yeni videoları kaçırma, Abone olmak için tıkla 👉 https://bit.ly/303OGZD

Kanalımıza abone olmayı, videolarımızı beğenmeyi ve bildirimleri açmayı unutmayın! Sağlıcakla kalın.

Takip et, Paylaş, Öğren, Kazan!
Web - https://yanityayinlari.com
Instagram - https://www.instagram.com/yanityayin/
Facebook - https://www.facebook.com/yanityayinlar/
Twitter - https://twitter.com/yanityayincilik

Yanıt Yayınları olarak sizden aldığımız güçle bu güzel yolculuğa devam ediyoruz..

YANIT OKUL

YANIT Yayınları olarak sizden aldığımız güçle bu güzel yolculuğa devam ediyoruz..